location car search folder print add-compare-btn icon-blank-sheet icon-sheet icon-compare icon-columns icon-wheel icon-wheel two icon-shield icon-insurance icon-service icon-funding icon-newsletter

uutiset

 

Subaru tarjoaa autoilijoille mahdollisuuden testata törmäyksiä ehkäisevän EyeSight –järjestelmän hätäjarrutusta käytännön ajotilanteessa. Kampanja toteutetaan Subarun osastolla U6 18.–20. marraskuuta Helsingin Messukeskuksessa AUTO 2016 -tapahtuman yhteydessä.

Subarun törmäyksiä ehkäisevä EyeSight-järjestelmä tunnistaa, varoittaa, hidastaa ja tarvittaessa pysäyttää auton, kun se havaitsee edessä esteen. Järjestelmä erottaa muun muassa jalankulkijat, pyöräilijät tai isot eläimet kuten hirvet. Edistyksellinen EyeSight-järjestelmä on kuulunut Suomessa myytävien Subaru Outbackien vakiovarustukseen jo vajaan kahden vuoden ajan.

Subarun EyeSight -järjestelmä estää tutkitusti kaksi kolmesta liikenneonnettomuudesta. Subarun tutkimusosasto yhdessä japanilaisen ITARDA (Institute for Traffic Accident Research and Data Analysis) -instituutin kanssa keräsi vuosien 2010-2014 aikana Japanissa myytyjen lähes 300 000 Subaru-henkilöauton tiedot yhteen. Näistä autoista 246 000 oli varustettu Subarun törmäyksiä ehkäisevällä EyeSight-järjestelmällä. Kuljettaja on kuitenkin vastuussa omasta ajostaan.

Onnettomuustilastojen vertailu osoitti EyeSight-järjestelmällä ja ilman turvajärjestelmää varustettujen Subaru-henkilöautojen välillä merkittävän eron: EyeSight-järjestelmä vähensi onnettomuuksia 61 prosentilla. Jalankulkijaonnettomuudet vähenivät 49 prosentilla, nokka- tai risteävän liikenteen kolarit 62 prosentilla ja peräänajokolarit peräti 84 prosentilla.

Subarun EyeSight-järjestelmän käytännön ajotesti toteutetaan AUTO 2016 -tapahtumassa, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 18.–20.11.2016.

Näin EyeSight toimii

1. EyeSight-järjestelmä käyttää hyväkseen kahta stereokameraa ja 3D-kuvaprosessoria, joiden avulla se ennakoi liikennetilanteita sekä ehkäisee törmäyksiä ja peräänajoja. Järjestelmä, joka erottaa toisistaan jalankulkijat, pyöräilijät ja autot, on kehitetty myös ehkäisemään peräänajot. Jos järjestelmä havaitsee törmäysvaaran, se hidastaa automaattisesti auton nopeuden liikennetilanteeseen sopivaksi ja tarvittaessa jopa pysäyttää auton. Järjestelmä sisältää myös mukautuvan vakionopeudensäätimen.

2. Järjestelmän stereokamerat on sijoitettu tuulilasin sisäpuolelle taustapeilin molemmille puolille. Järjestelmä pystyy erottamaan myös värit. Kameroiden näkökenttä on laajentunut ja pidentynyt 40 prosentilla ensimmäiseen kehitysversioon verrattuna.

3. EyeSight pystyy estämään peräänajon vielä 50 km/h:n nopeudesta ja toteuttamaan hätäjarrutustoiminnon 70 km/h:n nopeudessa. Edelliseen järjestelmään verrattuna uuden järjestelmän toimintanopeus on kasvanut 20 km/h. EyeSight tunnistaa jarruvalot nopeasti, joten peräänajojen riski jono- ja kaupunkiajossa vähenee merkittävästi.

4. Jos ajoneuvojen välinen nopeusero on alle 30 km/h eikä kuljettaja huomioi nopeuseroa, EyeSight hiljentää automaattisesti nopeutta ja tarvittaessa pysäyttää auton. Jos nopeusero on yli 30 km/h, järjestelmä säätää auton nopeuden niin, että peräänajovaara väistyy. Jos peräänajovaara on ilmeinen, järjestelmän hätäjarrutoiminto aktivoituu ja auto pysähtyy sen toimesta.

5. EyeSight ja Subarun vakionopeustoiminto huolehtivat myös siitä, että välimatka edellä ajavaan pysyy turvallisena. Aktiivinen vakionopeudensäädin vertaa autojen välistä nopeutta, pitää välimatkan edellä ajavaan haluttuna ja tarvittaessa jopa pysäyttää auton – ja kiihdyttää auton jälleen liikennetilanteen niin salliessa takaisin säädettyyn matkanopeuteen. Jos edellä ajava auto on järjestelmän mielestä liian lähellä, se varoittaa merkkiäänellä kuljettajaa.

EyeSight on palkittua turvallisuutta

Yhdysvaltalainen IIHS-tutkimuslaitos  (Insurance Institute for Highway Safety) on ottanut testiohjelmaansa mukaan myös törmäyksiä estävät tekniikat. IIHS:n testissä mukana olleet Subarun Forester-, Legacy- ja Outback-mallit oli varustettu törmäyksiä estävällä EyeSight-järjestelmällä. Kaikista testatuista automalleista ainoastaan EyeSight-järjestelmällä varustetut Legacy, Forester ja Outback pystyivät estämään törmäyksen sekä 20 km/h:n että 40 km/h:n nopeudesta.

EyeSightilla varustetut Subaru Levorg, Forester ja XV Hybrid –mallit saavuttivat Japanissa parhaan mahdollisen ASV+ -arvosanan JNCAP:n (Japan New Car Assessment Program) törmäyksiä estävien järjestelmien testissä. Testin maksimipistemäärä on 40. Jokainen automalli, joka saavutti 12 pistettä tai enemmän, sai parhaan ASV+ (Advanced Safety Vehicle-Plus)  -arvosanan. EyeSight-järjestelmillä varustetut Subarut pärjäsivät testissä erinomaisesti. Subaru Levorgille myönnettiin maksimipistemäärä 40 pistettä, Subaru Foresterille 39,9 ja Subaru XV Hybridille myös täydellisyyttä hipova 39,3 pistettä.

Euroopassa järjestetyissä Euro NCAP -testeissä EyeSight -järjestelmillä varustetuille Subaru Outback ja Levorg -malleille on myönnetty täydet viisi tähteä.

EyeSight