location car search folder print add-compare-btn icon-blank-sheet icon-sheet icon-compare icon-columns icon-wheel icon-wheel two icon-shield icon-insurance icon-service icon-funding icon-newsletter

uutiset

 

Subarun törmäyksiä estävä EyeSight-järjestelmä tunnistaa, varoittaa, hiljentää ja tarvittaessa pysäyttää auton, kun se havaitsee edessä esteen. Järjestelmä erottaa mm. jalankulkijat, pyöräilijät ja isot eläimet kuten hirvet. Edistyksellinen EyeSight-järjestelmä on kuulunut Suomessa myytävien Subaru Outbackien vakiovarustukseen jo tämän vuoden ajan.

Useissa puolueettomissa testeissä palkittu törmäyksiä estävä Subarun EyeSight- järjestelmä on tämän vuoden ajan Suomessa myynnissä olleen Subaru Outbackin vakiovaruste. Puolueettomissa Euro NCAP, Japanin NCAP ja Amerikan IIHS -törmäystesteissä viisi tähteä saavuttanut EyeSight järjestelmä käyttää hyväkseen CMOS-teräväpiirtostereokameraa ja 3D-kuvaprosessoria, joiden avulla järjestelmä ennakoi liikennetilanteita, estää törmäyksiä ja peräänajoja, erottamalla esimerkiksi jalankulkijat, pyöräilijät, isot riistaeläimet ja autot toisistaan.

Järjestelmän stereokamerat on sijoitettu tuulilasin sisäpuolelle taustapeilin molemmille puolille, ja se pystyy erottamaan myös kaikki eri värit. Jos järjestelmä havaitsee törmäysvaaran, se hiljentää automaattisesti auton nopeuden liikennetilanteeseen sopivaksi ja tarvittaessa jopa pysäyttää auton 50 km/h nopeuteen saakka.

Subaru antoi ensimmäisenä autonvalmistaja maailmassa kuluttajille mahdollisuuden testata EyeSight-järjestelmän hätäjarrutusta käytännön ajotilanteessa. Suomessa Subaru Nordicin ja Subaru-jälleenmyyjien yhteinen EyeSight-kampanja käynnistyi viime toukokuussa. Kampanjan aikana yli tuhat suomalaista autoilijaa kävi testaamassa järjestelmän toimivuuden.

EyeSight –järjestelmällä varustettuja Subaru-henkilöautoja on myyty Japanissa yli 300 000 kappaletta. Uusi Subaru Outback oli ensimmäinen automalli, jonka yhteydessä EyeSight-järjestelmä esiintyy Eurooppaan myytävissä autoissa. Suomessa EyeSight on Subaru Outbackin vakiovaruste. Tällä hetkellä käytössä on EyeSightin kolmas sukupolvi.

Näin EyeSight toimii

1. EyeSight-järjestelmä käyttää hyväkseen stereokameraa ja 3D-kuvaprosessoria, joiden avulla se ennakoi liikennetilanteita sekä estää törmäyksiä ja peräänajoja. Järjestelmä, joka erottaa toisistaan jalankulkijat, pyöräilijät, isot eläimet – kuten tiellä seisovan hirven ja autot, on kehitetty myös estämään peräänajot. Jos järjestelmä havaitsee törmäysvaaran, se hiljentää automaattisesti auton nopeuden liikennetilanteeseen sopivaksi ja tarvittaessa jopa pysäyttää auton. Järjestelmä toimii yhteistyössä vakionopeudensäätimen kanssa.

2. Järjestelmän stereokamerat on sijoitettu tuulilasin sisäpuolelle taustapeilin molemmille puolille. Järjestelmä pystyy erottamaan myös kaikki eri värit. Kameroiden näkökenttä on laajentunut ja pidentynyt 40 prosentilla ensimmäiseen kehitysversioon verrattuna.

3. EyeSight pystyy estämään peräänajon vielä 50 km/h:n nopeudesta ja toteuttamaan hätäjarrutustoiminnon 70 km/h:n nopeudessa. EyeSight tunnistaa jarru- ja liikennevalot nopeasti, joten peräänajojen riski jono- ja kaupunkiajossa vähenee merkittävästi.

4. Jos ajoneuvojen välinen nopeusero on alle 30 km/h eikä kuljettaja huomioi nopeuseroa, EyeSight hiljentää automaattisesti nopeutta ja tarvittaessa pysäyttää auton. Jos nopeusero on yli 30 km/h, järjestelmä säätää auton nopeuden niin, että peräänajovaara väistyy. Jos peräänajovaara on ilmeinen, järjestelmän hätäjarrutoiminto aktivoituu ja auto pysähtyy sen toimesta.

5. EyeSight ja Subarun vakionopeustoiminto huolehtivat myös siitä, että välimatka edellä ajavaan pysyy turvallisena. Aktiivinen vakionopeudensäädin vertaa autojen välistä nopeutta, pitää välimatkan edellä ajavaan haluttuna ja tarvittaessa jopa pysäyttää auton – ja kiihdyttää auton jälleen liikennetilanteen niin salliessa takaisin säädettyyn matkanopeuteen. Jos edellä ajava auto on järjestelmän mielestä liian lähellä, se varoittaa merkkiäänellä kuljettajaa.

 Eyesight